Kutatók éjszakája a Politikatudományi Intézetben

   2019. szeptember 27. 19:00 - 2019. szeptember 27. 21:30

Kutatók éjszakája a Politikatudományi Intézetben

Ízelítő a TK Politikatudományi Intézetben zajló kutatásokból!

 

19:00-20:00

Kik mentek el a globális klímasztrájkra? Tüntetők szociológiai háttere és politikai attitűdjeik
Mikecz Dániel

A 2018-2019-ben kibontakozó globális klímamozgalom új lendületet adott az ökológiai mozgalomnak. Egy 10 országra kiterjedő nemzetközi kutatócsoport részeként az MTA TK Politikatudományi Intézetének kutatói kérdőíves vizsgálatot végeztek a résztvevők között a mozgalom magyarországi tüntetésein. Az előadás során ennek a kutatásnak az eredményeit ismerhetik meg az érdeklődők.

Hat-e a korrupció a választókra?
Barczikay Tamás és Tóth András

Az előadás a korrupciókutatás szempontjából vizsgálja a 2010 és 2016 között miként hatott a választói magatartásra a korrupció észlelése.

Kettős legitimitási válságtól szenved az ország: egy „procedurális” demokratikus válságtól, amit a politikai rendszer demokratikusságának meghamisítása okoz, és egy „tartalmi” válságtól a társadalmi-gazdasági modellválasztás vitatottsága miatt. Emiatt a kettős legitimitási válság miatt robbannak be változtatni akaró lázadó fiatalok újabb és újabb nemzedékei, egyszerre követelve „igazi” demokráciát és egy új gazdaság- és társadalompolitikát.

Közösségi éneklés és identitás. Az amatőr kórusok szerepe a Baltikum és Magyarország politikai közösségi identitásában
Bartha Attila

A kelet-közép-európai kisállamok történetében a közösségi éneklés identitásképző ereje különösen nagy társadalmi változások, kritikus történeti pillanatok idején érhető tetten. Az előadás a balti államok és Magyarország közelmúltja és jelene alapján vizsgálja a közösségi éneklés és a közösségi, illetve a nemzeti identitás kapcsolatát.

Adófizetés és befolyásoló tényezői. Hipotetikus történetek egy fókuszcsoportos vizsgálatban
Pokornyi Zsanett

Az előadás ismerteti a kormányzati legitimitás és az adófizetési hajlandóság kapcsolatát elemző fókuszcsoportos vizsgálatok eredményeit. A módszer újdonsága, hogy a fókuszcsoportos beszélgetést az adófizetésről szóló hipotetikus történetek előzték meg (vignette módszer).

20:30-21:30

Aktív Fiatalok? Interaktív kerekasztal beszélgetés az Aktív Fiatalok Magyarországon 2019 kutatás résztvevőivel

Moderál Szabó Andrea és Oross Dániel

Az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport 2011 tavaszán jött létre, célja, hogy minél szélesebb ismeretekkel szolgáljon napjaink fiataljairól – elsősorban közélethez, politikához fűződő viszonyukról. A beszélgetés keretében a résztvevők bepillantást nyerhetnek a kutatócsoport készülő, 4. tanulmánykötetének eredményeibe.

Pontos helyszín

MTA Humán Tudományok Kutatóháza

Tóth Kálmán u. 4. 
Budapest 1097
T épületszárny, 2 emelet, T.2.28. Körtárgyaló,