Kutatók éjszakája '20 - Betekintés a politikatudományi kutatásainkba: korrupció, Trump és tüntetések

   2020. november 27. 16:00 - 2020. november 27. 17:30

Kutatók éjszakája '20 - Betekintés a politikatudományi kutatásainkba: korrupció, Trump és tüntetések

Fiatal kutatóink előadásaikban olyan kérdésekre keresik a választ, mint: Mennyiben függ a korrupció érzékelése az arról való híradás mennyiségétől? Milyen metaforák jelentek meg Donald Trump elnöki kampányában? Miért mennek ki az emberek tüntetni?

Moderátor: Metz Rudolf

Zoom link:  https://zoom.us/j/91340264541?pwd=Z083TUQ5aTg2NWVDWmtIMm1qM00ydz09

Barczikay Tamás A korrupció érzékelésének vizsgálata idősoros statisztikai módszerek segítségével a 2010 utáni Magyarországon

Az előadásunkban arra keresünk választ, vajon a főbb online ellenzéki sajtóhírekben – 444.hu,  Index.hu és HVG.hu – riportált kormánypártokhoz köthető korrupciós esetekről való híradás mennyisége befolyásolja-e a kormánypártok, illetve az ellenzék támogatottságát, a választó polgárok politikai preferenciáit?

Módszertanát tekintve a vizsgálat a közgazdaságtanból kölcsönöz eszközöket és a stacionaritás valamint a kointegráló kapcsolatok elméletén keresztül vizsgálja, hogy létezik-e hosszú távú kapcsolat a korrupció online ellenzéki sajtótermékeken keresztüli érzékelése és a szavazói magatartás között. Statisztikai számításaink alapján ilyen jellegű kapcsolatot nem lehet kimutatni a rendelkezésre álló adatok segítségével.

Szabó Lilla Petronella: „Keep America Great”: Metaforák Donald Trump 2020-as elnökválasztási kampánybeszédeiben

Az Amerikai Egyesült Államokban az elnökválasztás az ország politikai életének legfontosabb eseménye. A 2020-as választás során napjaink egyik legmegosztóbb politikai szereplője, az USA regnáló elnöke, Donald Trump újra indult a pozícióért.

Trump az előző, 2016-os választási kampánya során többek között azzal váltott ki érdeklődést, hogy kimondta: szakítani akar az addigi washingtoni politikával és véget akar vetni a túlzott bürokráciának. Ezt úgy fogalmazta meg, hogy „lecsapolja a mocsarat,” azaz a közhiedelem szerint mocsaras területre épült Washingtont megszabadítja a mocsárban vérszívó szúnyogokként élő hivatalnokoktól. Az azóta szállóigévé vált metafora jól példázza Trump retorikáját, amelyben rendszerint erős képekkel próbál hatni a választópolgárokra.

Az előadásomban a Trump 2020-as kampánybeszédeiben azonosított metaforákat mutatom be. Részletezem az elnök leggyakrabban használt metaforáit és hogy milyen szóképeket használ a politika, a választások és az elnöksége tárgyalásakor.

Susánszky Pál Tüntetési aktivitás Európában

A beszélgetés során olyan kérdésekről lesz szó, melyek az elmúlt 50 évben folyamatosan jelen voltak a politikai szociológiában. A kutatók nem vesztették el lelkesedésüket, hogy ezeket a kérdéseket megválaszolják. Leginkább azokból a kutatásokból fogok szemezgetni, amikben én is részt vettem.

  • Mi a menü?
  • Mi motiválja az embereket, hogy részt vegyenek tüntetéseken?
  • Mely európai országokban tüntetnek a legtöbbet és hol tüntetnek a legkevesebbet?
  • Ha egy országban sokan tüntetnek, akkor rosszul mennek a dolgok, ha kevesen, akkor jól?
  • Mennyivel aktívabbak az egyetemisták, mint a társadalom többi része? Miért, és mi lesz velük később?