MTA Ifjúsági Díjat kapott Papp Zsófia

MTA Ifjúsági Díjat kapott Papp Zsófia

Tudományos teljesítményének elismeréseként Akadémiai Ifjúsági Díjat kapott Papp Zsófia, akinek kutatási területe a politikai képviselet és a képviselők-választók kapcsolat feltérképezése.

Gratulálunk!

A kutatás összefoglalója:

A tanulmány fő kérdése, hogy az EU Strukturális Alapok felhasználásával a kormányzati kiadások növekedése az egyes településeken valóban növeli-e a kormánypárti választókerületi képviselők szavazatarányát a következő választás alkalmával. Érdemes-e tehát a kormányoknak a baráti választókerületekhez csoportosítani a kormányzati kiadásokat? Az eredmények azt mutatják, hogy az, hogy egy kormánypárti képviselő több szavazatot kap-e a következő választáson elsősorban azon múlik, hogy a település polgármestere kormánypárti-e: azokon a településeken, ahol kormánypárti a polgármester, a kormánypárti képviselők növelik a szavazatarányukat. Így tehát az újraválasztásért folytatott küzdelemben a kormánynak érdekében állhat az EU források politikai alapú elosztása, aminek következtében sérülhet a Strukturális Alapok azon célkitűzése, hogy a források a legelmaradottabb területekre áramoljanak.

Ugyanakkor, mivel a kutatás eredményei szerint a Strukturális Alapok ellenzéki településekre való áramoltatása nem növeli az ellenzék versenyképességét, az Alapok szétosztásánál a kormány a területek fejlettségi szintjét is figyelembe veheti anélkül, hogy ezzel a kormánypártok választási esélyei romolnának. Végül az, hogy a magyar választók megjutalmazzák a képviselőiket a településekért végzett munkájukért (azaz hogy a források politikai alapú elosztása hatással van a választási eredményekre), a képviselők és a képviseltek közötti kapcsolat létére utal, ami a képviseleti demokrácia egyik alapköve.