Intézeti évértékelő a 2018-as eredményekről

2019. március 26-án tartotta évértékelő rendezvényét az MTA TK Politikatudományi Intézete. A nemzetközi publikációkat tekintve kiemelkedő évet zárt az intézet. Az impakt faktoros folyóiratcikkek és a nemzetközi kötetekben megjelent tanulmányok terén is a 2018-as év volt a PTI legtermékenyebb éve 2012 óta – mióta az intézet a Társadalomtudományi Kutatóközpont szervezeti keretei között működik. Sebők Miklós, a PTI megbízott igazgatója kiemelte, hogy nemcsak a megjelent írások mennyisége, hanem a publikációk helyének elismertsége és minősége is egyértelmű előrelépést mutat.

A nemzetközi publikációk között kiemelendő a Pócza Kálmán szerkesztésében a Routledge kiadónál megjelent „Constitutional Politics and the Judiciary: Decision-making in Central and Eastern Europe” c. könyv, valamint Papp Zsófia publikációs teljesítménye, aki a 2018-as évben négy impakt faktoros folyóiratcikket jegyzett. A legmagasabb impakt faktorral (IF=3,576) rendelkező cikk Sebők Miklós, Horváth Attila és M. Balázs Ágnes „Electoral Reforms, Entry Barriers and the Structure of Political Markets” c. tanulmánya, amely a European Journal of Political Research c. folyóiratban jelent meg.

 

 

A PTI kutatói – szerzőként és szerkesztőként – több fontos hazai könyvet is megjelentettek. Böcskei Balázs és Szabó Andrea szerkesztésében – és a PTI több mint tucatnyi kutatója közreműködésével – született meg a 2018-as parlamenti választásokat politikatudományi eszközökkel feldolgozó “Várakozások és valóságok” c. kötet, Boda Zsolt és Sebők Miklós szerkesztésében pedig a “A magyar közpolitikai napirend: Elméleti alapok, empirikus eredmények” címmel jelent meg tanulmánykötet. Monográfiákat jegyzett továbbá Bíró-Nagy András („Integráció Európába”), Mikecz Dániel („A globalizációkritikus mozgalom Magyarországon”) és Szűcs Zoltán Gábor („A politika lelke”).  

 

 

A pályázati sikerek terén a 2018-as év áttörést hozott a PTI életében: az intézet kutatói vezetik a mintegy egymilliárd forintos európai uniós kutatási támogatást nyert DEMOS (Democratic Efficacy and the Varieties of Populism in Europe) című H2020-as pályázatot. Emellett a PTI munkatársai több csoportos és egyéni kutatási pályázatot is nyertek tavaly, amelyek a következő években is folytatódnak.