Publikáció: Papp Zsófia tanulmánya a European Union Politics folyóiratban

Publikáció: Papp Zsófia tanulmánya a European Union Politics folyóiratban

Megjelent Papp Zsófia "Votes, money can buy. The conditional effect of EU Structural Funds on government MPs’ electoral performance" c. tanulmánya az European Union Politics folyóiratban.

A tanulmány fő kérdése, hogy a kormányzati kiadások növekedése az egyes településeken valóban növeli-e a kormánypárti választókerületi képviselők szavazatarányát a következő választás alkalmával. Érdemes-e tehát a kormányoknak a baráti választókerületekhez csoportosítani a kormányzati kiadásokat? Az elemzés az EU Strukturális Alapok felhasználásán keresztül keresi a választ a kérdésre. Az eredmények azt mutatják, hogy az, hogy egy kormánypárti képviselő több szavazatot kap-e a következő választáson azon múlik, hogy a település polgármestere kormánypárti-e. Azokon a településeken, ahol kormánypárti a polgármester, a kormánypárti képviselők növelik a szavazatarányukat. Így tehát az újraválasztásért folytatott küzdelem érdekében a kormánynak érdekében állhat az EU források politikai alapú elosztása, aminek következtében nem valósul meg a Strukturális Alapok azon célja, hogy a források a legelmaradottabb területekre kell, hogy áramoljanak. Ugyanakkor azonban a források ilyetén szétosztása, és különösképpen ennek hatása a választási eredményekre azt mutatja, hogy a magyar választók megjutalmazzák a képviselőiket a településekért végzett munkájukért, ami a képviselők és a képviseltek közötti kapcsolat létére utal, ami a képviseleti demokrácia egyik alapköve. Végül, mivel a Strukturális Alapok ellenzéki településekre való áramoltatása nem növeli az ellenzék versenyképességét, az Alapok szétosztásánál anélkül lehet figyelembe venni a területek fejlettségi szintjét, hogy ezzel a kormánypártok választási esélyei romolnának. Nem törvényszerű tehát, hogy a Strukturális Alapok végső célja sérül.

Angol összefoglaló:

Members of Parliament are often thought to attract funding into their constituencies to increase their local support, and eventually, secure re-election. Nevertheless, there is only limited research focusing on the question whether or not government funding indeed affects the MPs’ electoral performances. I focus on pork barrel politics in a single country, namely Hungary, and use town-level European Union Structural Funds data between 2007 and 2010 to explain the electoral performance of single-member district MPs at the 2010 general elections. I find that increasing funding improves government MPs’ electoral performances, and that the size of the effect is conditional upon the mayor’s party affiliation. In towns with government mayors, government MPs perform significantly better than in towns with an opposition mayor. The results have consequences in the fields of the distribution of Structural Funds, the electoral connection between legislators and voters, and the EU’s contribution to regime legitimation.