Felhívás szakmai gyakorlatra

Felhívás szakmai gyakorlatra

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete pályázatot hirdet szakmai gyakorlatra BA, illetve MA képzésben részt vevő diákok számára.

A szakmai gyakorlat során a pályázóknak lehetőségük lesz a PTI mindennapi tevékenységében való részvételre, valamint részben önállóan végzendő elemző- és kutatómunkára is. A kiválasztásnál meghatározóak a projekt által elvárt speciális készségek, valamint az Intézet profilja iránti fogékonyság.

A projekt címe:

Magyarország hosszabb távú politikai fejlődése: összehasonlító adatgyűjtés

A program rövid leírása:

A program a politikai fejlődés politikatudományi kutatására és összehasonlító adatbázis kialakítása irányul. A fogalom az 1960-as években keletkezik, amikor is a fejlődő országok politikai fejlődésének vizsgálata (azon belül a nem nyugatos demokráciák vizsgálata) népszerű téma volt. A politikai fejlődés kutatása az 1980-as évektől már a fejlett országok esetében is megjelenik, példa erre az Egyesült Államok és Nagy-Britannia. Olyan gyakornok-jelöltek jelentkezését várjuk, akik politológiai és történészi vénával egyaránt rendelkeznek, s érdekli őket hosszabb fejlődési trendek kutatása és a trendekben lévő szabályszerűségek vagy esetlegességek leírása. A gyakornok feladata összegyűjteni az 1960-as évektől kezdődően a témával foglalkozó amerikai és a brit folyóiratok, illetve kutatóműhelyek publikációit, illetve kutatásait. Ugyancsak feladat összeszedni és rendszerezni a magyar nyelvű publikációkat. Feladat végül egy összegző tanulmány elkészítése, amelynek pontos témáját a kutatásvezető adja meg.

Az Intézet vállalja:

·     A gyakornok számára egy kutató mint mentor biztosítása, akivel napi kapcsolatban áll.

·     Aktuális szakdolgozat- vagy kutatási témában szakmai segítségnyújtás a nevezett témában. Számítógépes elérhetőség és korlátozott szkennelési, fénymásolási lehetőségek.

·     Kutatási támogató nyilatkozatok, adott esetben pályázati ajánlások, véleményezések biztosítása.

·     A gyakorlat teljesítésének igazolása. 

A gyakornokok rendszeres visszajelzést kapnak munkájukról, teljesítményükről és fejlődésükről. Az együttműködés végén - amennyiben szükséges - véleményezésre kerül sor.

Pályázati feltétel:

A pályázat jelentkezési feltételei (a pályázathoz csatolandó):

- Legfeljebb egy oldalas motivációs levél, mely többek között kifejti, hogy a pályázati kiírásban előnyként meghatározott képességek (ld. alább) közül melyikkel rendelkezik a jelölt.

- Önéletrajz;

- Érvényes, nappali tagozatos hallgatói jogviszony igazolása valamely magyarországi vagy külföldi felsőoktatási intézményben;

- Legalább középfokú angol nyelvtudás igazolása;

-Adatkezelési tájékoztató (letölthető: https://tk.mta.hu/uploads/files/ADATKEZELESI_TAJEKOZTATO_koezalkalmazotti_jogviszony_uegyintezese.pdf)

Előny:

- Az amerikai és/vagy brit politikatudományban való jártasság

- Előzetes ismeretek a politikai fejlődés irányzatával kapcsolatban

- Magasabb szintű angol nyelvtudás;

- A szakirányú alapszakos végzettség, illetve mesterszakos jogviszony

Jelentkezési határidő:

A jelentkezés határideje: 2020. február 29. 12:00.

A pozíció betöltésének kezdete: 2020. március 15.

A jelentkezés módja:

A pályázati anyagot elektronikus formában kérjük eljuttatni Csizmadia Ervinnek: csizmadia.ervin@tk.mta.hu

A TK PTI adatkezelési irányelvei az alábbi linken érhetőek el: https://tk.mta.hu/uploads/files/ADATKEZELESI_TAJEKOZTATO_koezalkalmazotti_jogviszony_uegyintezese.pdf