Új kiadvány: Valuch Tibor: Mindennapi történeteink

Új kiadvány: Valuch Tibor: Mindennapi történeteink

Megjelent Valuch Tibor: "Mindennapi történeteink" című, társadalomtörténeti tanulmánykötete, a Kronosz kiadó gondozásában. Az "Emberek, gondolatok, ügyek", a "Hétköznapi helyzetek" és a "Munka világa" témakörök köré rendezett 15 tanulmány, többek között a nemzeti azonosságtudat második világháború utáni változásaival, az államszocialista korszak „szocialista összeköttetéseivel,“ korrupciós technikáival, a tisztálkodási szokásokkal, a generációs átalakulásokkal és stratégiákkal, a nők társadalmi helyzetével, a szexualitással, a fogyasztással, az 1945 utáni gazdagsággal és a vagyonosodással, valamint a munka és a munkásság világának történeti változásaival foglalkozik.

Fülszöveg:

"Mindennek van történelme, mindenkinek van története, s mindaz, amit megélünk életünk során, valamilyen módon a történelem részévé válik. Nyilván nem feltétlenül a világot alapvetően átformáló nagy történeti változás része az, ami az egyes emberrel az életében történik, ám a mindennapi élet eseményei, döntései is befolyásolják a „nagy“ történelmet, a civilizáció változásait, legalább lokális szinten. S ezeknek a személyes történelmeknek az elemzése és értelmezése nélkülözhetetlen a történelmi változások megértéséhez.

A jelen kötetben egybegyűjtött írások nem a politika vagy a nemzet történetével foglalkoznak elsősorban, hanem a politikát formáló és a nemzetet alkotó hétköznapi emberekkel, helyükkel, szerepükkel, gondolkodásukkal, szándékaikkal, változásaikkal együtt, úgy, ahogyan résztvevői voltak a második világháborút követő háromnegyed évszázad magyar társadalmának. Az ő mindennapi történeteiket, a mindennapi történeteinket elemzik azok az itt közölt írások, amelyek 2007 és 2017 között jelentek meg különböző folyóiratokban és tanulmánykötetekben.

Bár első pillantásra talán egymástól elég messze álló témának tűnik a nemzeti azonosságtudat változásainak, az államszocialista korszak „szocialista összeköttetéseinek,“ korrupciós technikáinak, a tisztálkodási szokásoknak, a generációs átalakulásoknak és stratégiáknak, a nők társadalmi helyzetének, a szexualitásnak, a fogyasztásnak, a gazdagságnak és a vagyonosodásnak, valamint a munka világának a társadalomtörténeti vizsgálata, mégis kapcsolatot teremt köztük az ember, aki ismétlődő hétköznapi rutinjaival is mindennapi történeteink, mindennapi történelmünk legfontosabb szereplője"

A könyv elérhető a Líra.hu, a Libri.hu és a bookline.hu online könyvkereskedésekben és természetesen a Kronosz Kiadó honlapján is megrendelhető.