Survey kísérleti vizsgálatok a politikatudományban c. kurzus indul a Társadalomtudomány Kutatóközpontban

Survey kísérleti vizsgálatok a politikatudományban c. kurzus indul a Társadalomtudomány Kutatóközpontban

A Társadalomtudományi Kutatóközpontban megrendezésre kerül a TEAMS felületén a (Survey) Kísérleti vizsgálatok a politikatudományban c. kurzus.

Oktató: Susánszky Pál tudományos munkatárs (PTI)

A (Survey) Kísérleti vizsgálatok a politikatudományban egy bevezető kurzus. Azoknak ajánlom, akik most ismerkednek a kísérletekkel, vagy szívesen kipróbálnák saját kutatási területükön.

A kurzus első része általános bevezetés a kísérletekbe, mely minden társadalomtudományi terület számára hasznos lehet, a második részben politikatudományi esetek, konkrét példák bemutatására kerül sor.

Megbeszéljük, hogy (1) a kísérletek, miben térnek el a keresztmetszeti survey kutatásoktól; (2) milyen típusai és fajtái vannak a kísérleteknek; (3) ezeknek mik az előnyeik és mik a hátrányaik (4) Ezután megismerkedünk a Neyman-Rubin Oksági Modell alapötletével és annak alkalmazhatóságával a kísérleti kutatásoknál. (5) Hogy lássuk, hogyan működnek a kísérleti kutatások a gyakorlatban, átnézünk néhány publikált kísérletet. (6) ezeknek a kísérleteknek a tanulságait levonva átbeszéljük, mire érdemes figyelni a kísérletek tervezésénél és lebonyolításánál.

Időpontok: Október 20., 27., November 10. 10:00-11:30 között.

Jelentkezni a kepzes@tk.mta.hu címre küldött e-maillel lehet legkésőbb 2020. október 15-ig.